Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Bratislavský strelecký týždeň

Bratislavský strelecký týždeň

6.3.2019 Naspäť »
V týždni od 27. 2. do 3. 3. 2019 sa v Bratislave uskutočnili až 2 strelecké podujatia, čo na Bratislavu nie je vôbec zvykom.

Bratislavský strelecký týždeň

 

          V týždni od 27. 2. do 3. 3. 2019 sa v Bratislave uskutočnili 2 strelecké podujatia, čo na Bratislavu nie je vôbec zvykom.

 

          Najskôr sa v stredu 27. 2. 2019 uskutočnilo finále Bratislavskej mestskej OPEN ligy na strelnici v Jarovciach. Za 20 rokov existencie sa z tejto mestskej ligy stal zaujímavý formát, ktorý sa teší obľube strelcov z Bratislavy a širšieho okolia.

 

         V ročníku 2018/2019 sa strieľalo 9 kôl vo vzduchových zbraniach a vyvrcholilo to spomínaným finále. 

 

          Nedá sa neuviesť viac informácii o tejto lige, ktorá sa už stala vzorom pre podobnú ligu v Spišskej Novej Vsidúfajme, že sa ňou inšpirujú aj iné kluby v rôznych slovenských mestách.

 

Takže poďme na tieto informácie.

 

          V 9 kolách ligy sa strieľala vzduchová puška a vzduchová pištoľ, tradične silnejšie zastúpenie mali pištole. Tento rok dostala liga striktnejšie pravidlá, súťažilo sa v 3 smenách s pevne určeným časom začiatku, na rozdiel od minulých rokov, kedy sa strieľalo priebežne. Táto zmena určite znamenala posun k lepšiemu, pretože tak sa strelci mohli prihlásiť do konkrétnych smien a nemuseli čakať na strelnici, kým sa im uvoľní miesto.

 

Celkove sa v 9 kolách predstavilo 34 pištoliarov a 7 puškárov.

 

       Z 34 pištoliarov súťažilo 20 pištoliarov v Masters kategórii seniorov, ale ďalších 9 pištoliarov vo veku nad 45 súťažilo v mužskej kategórii VzPi60, takže tieto počty potvrdzujú nemilý celoslovenský fakt, že veková kategória nad 45 rokov je najpočetnejšia zo všetkých pištoliarskych vzduchovkových kategórií. Nemilý kvôli tomu, že nám chýba mládež a namiesto mládeže sa streľbe venujú takmer výhradne seniori. Z 34 pištoliarov malo 7 pištoliarov menej ako 3 kolá a tak sa nemohli popasovať o postup do finále, pretože vstupenka do finále bol súčet troch najlepších výsledkov z 9 možných. Naopak, až 6 pištoliarov absolvovalo všetkých 9 kôl, čo svedčí o tom, že táto súťaž je medzi strelcami obľúbená. 

 

       Celkové výsledky len potvrdili dlhoročnú dominanciu Štefana Ernsta vo VzPi60, kdežto vo VzPi40 bol napínavý súboj o prvenstvo až do posledného kola medzi Martinom Matúškom a Petrom Mlynarčíkom, ktorý síce skončil rovnakým výsledkom 1119 bodov, ale nakoniec vďaka vyššiemu výsledku 375 bodov skončil ako prvý Martin Matúška. Takisto aj súboj o tretie miesto bol napínavý a celkovo skončil po základnej časti na treťom mieste Vlado Jurza o bod pred Rudom Nemcom. Takáto vyrovnaná základná časť sľubovala zaujímavé finále.

 

        Čo sa týka puškárov, zo siedmych zúčastnených mali len štyria aspoň 3 kolá a tak puškárov nebol dostatok na finále.

 

     Dá sa konštatovať, že príjemným prekvapením boli výkony „dievčat“ Ingrid Šindlerovej a Zuzany Šimekovej, ktorých výsledky nad 550 bodov boli veľmi slušné a 567 bodov Ingrid už je výsledok, ktorý by sa nestratil ani v zahraničí. Z mužov sa možno dá vyzdvihnúť úplný nováčik, Vladimír Karel, ktorý začal súťažne strieľať až na konci tejto ligy a napriek tomu sa už dostal na celkové 7. miesto v celkovom poradí.

 

      Finále malo odlišný formát od tých olympijských finále. Do finále postúpilo 6 najlepších zo VzPi60 a šesť najlepších zo VzPi40, pričom za neprítomných nastúpili nominovaní náhradníci.

 

         Po absolvovanej príprave a nástrele sa strieľalo 15 rán v čase 18 minút, výsledky sa vyhodnocovali na celé čísla a nie na desatiny. Po vyhodnotení 15 rán postúpili do „semifinále“ papierovo dvaja najsilnejší z oboch skupín, vo VzPi60 Štefan Ernst a Juraj  Haršány a vo VzPi40 Peter Mlynarčík a Vlado Jurza, pretože víťaz základnej časti Martin Matúška sa finále nezúčastnil.

 

           V „semifinále“ proti sebe nastúpili prvý zo VzPi60 a druhý zo VzPi40 a prvý zo VzPi40 s druhým zo VzPi60 z úvodnej vyraďovacej časti. „Vyradenie“ 8 súťažiach po úvodnej časti prinieslo viac života do finále vo forme povzbudzovania „divákmi“.  Po 10 ranách v  „semifinále“ postúpili do finále víťazi „semifinálového rozstrelu“ Štefan Ernst a Peter Mlynarčík a o tretie miesto voči sebe nastúpili Juraj Haršány a Vlado Jurza. Finále už prebiehalo za výraznej diváckej podpory, sme sa dočkali aj pravej finálovej atmosféry, s povzbudzovaním, pískaním pokrikmi, proste zábava pre divákov a utrpenie pre strelcov.

 

            Štefan Ernst si búrlivé finále evidentne vychutnával a s prehľadom vyhral. Porušil tak dlhoročnú tradíciu, že víťaz základnej časti zásadne nevyhrával finále a ako odmenu si z finále okrem iných vecných cien odniesol aj strelecký kufrík od firmy PARDINI Slovakia.

 

          Tohtoročná bratislavská OPEN liga mala veľa pozitív, strelci sa ju už naučili brať ako súčasť svojich streleckých kalendárov a ak by organizátori povýšili v budúcich ročníkoch túto súťaž na úroveň kvalifikačných  pretekov na majstrovstvá Slovenska, mohla by byť atraktívnejšia aj pre viacerých pretekárov.  

 

          Jediné malé mínus súťaže, ktoré sa už opakuje posledné roky je, že finále sa koná počas jarných prázdnin detí bratislavského kraja a tak sa niektorí strelci z dôvodu rodinných dovoleniek s deťmi nemohli zúčastniť, napr. Martin Matúška ako víťaz základnej časti.

 

           Ak by organizátori dostali túto súťaž do kalendára SSZ ako kvalifikačné preteky na majstrovstvá Slovenska a finále by neorganizovali počas jarných prázdnin detí bratislavského kraja, už by im k dokonalosti hádam nič nechýbalo.

 

            Záverom treba len poďakovať organizátorom za skvelú súťaž a popriať im veľa zdravia a trpezlivosti do ďalších ročníkov. Za všetkých spomeniem aspoň hlavné postavy, pán Wolfa ako riaditeľa pretekov a pána Vaseka ako hlavného rozhodcu a za všetkým strelcom im ďakujem za perfektnú robotu.

 

         Následne cez víkend 2.-3.3. 2019 sa na strelnici SAV na bratislavskej Patrónke uskutočnili druhé bratislavské preteky v jednom týždni. V sobotu 2. 3. 2019 sa uskutočnili Majstrovstvá bratislavského kraja a v nedeľu 3. 3. 2019 prvá slovenská liga.

 

           Na pretekoch bola na pomery SAV celkom slušná účasť, prakticky plné 3 smeny počas obidvoch dní, to je na pomery SAV nečakané. Dokonca sa výsledky zjavili na web stránkach SSZ už v utorok po súťaží, čo určite nebolo zvykom, takže môžeme konštatovať, že perfektné podmienky na streľbu sa konečne dočkali aj záujmu strelcov a aj výbornej organizácie zo strany organizátorov, tak ako to bývalo na SAV zvykom.

 

           Veríme, že to už bude vždy len takto dobré a len škoda, že sa tam nebude v roku 2019 strieľať guľová extraliga v pištoliarskych disciplínach, ako to bolo pôvodne zamýšľané.

 

Ale obzrime sa trochu na preteky.

 

             Vzduchovková strelnica na SAV má trošku stiesnené podmienky, za strelcami je menej miesta ako býva vo veľkých halách, ale to neznamená, že sa tam nedá pohybovať, je tam trochu nezvyčajné osvetlenie, bodové svetlá nad hlavami strelcov, dobre osvetlené terče a zbytok strelnice pocitovo tmavší. Podľa organizátorov osvetlenie vyhovuje predpísaným parametrom, ale keďže podľa ich skúsenosti býva na viacerých strelniciach skôr tmavo, ako príliš svetlo, snažia sa takto vytvoriť strelcom rovnaké podmienky, aby potom strelci neboli zaskočení.

 

         Veľmi dobrá myšlienka, vidno že tréneri na SAV rozmýšľajú ako pripraviť svojich strelcov na sťažené podmienky v reálnej praxi.

 

          V sobotu 2. 3. 2019 sa pretekov zúčastnilo 29 pištoliarov a 21 puškárov, z toho bolo 13 pištoliarov v Masters kategórii seniorov a ešte ďalší 4 pištoliari nad 45 rokov súťažili v mužskej kategórii, v puškách  boli v Masters kategórii seniorov siedmi strelci a strelkyne.

 

        Z výsledkov by sme v sobotu mohli vyzdvihnúť pekný výsledok 563 bodov Ingrid Šindlerovej vo VzPi60 a ako pikošku, že Tomáš Šramek ani s novou puškou nestačil na Moniku Nemečkovú v zlúčenej kategórii. Tomáš sa so svojou novou FWB 800 zatiaľ ešte len zžíva a postupne ju nastavuje, určite mu už na Majstrovstvách Slovenska predvedie, čo je všetko v jeho rukách schopná. Zaujímavosťou je aj štart len 10 ročného Martina Zimermanna vo VzPi40 z domáceho klubu,  čo je na pištoľ nezvykle nízky vek.

 

           V nedeľu bola účasť o čosi nižšia, 22 pištoliarov a 20 puškárov, výsledky o čosi nižšie ako v sobotu. Nováčik na pištoliarskej scéne Vladimír Karel si výsledkom 359 bodov vyrovnal svoje doterajšie maximum. Peter Mlynarčík vo VzPi40 v nedeľu obhájil svoje prvenstvo zo soboty, o jeden bod vyšším výsledkom. V nedeľu už nejaké pikošky neboli, ak za takú nepočítame, že Jaro Helesič mladší porazil vo VzPu60 svojho otca o viac ako 20 bodov, otázka je, či mladí strieľal tak dobre, alebo starší tak zle.

 

        Strelnica SAV Bratislava má dlhoročnú tradíciu, krásne prostredie, ak by sa podarilo utvoriť aj podmienky na relax v exteriéri strelnice, napr. posedenie pri grile, tak by sa tam pri zlepšujúcej sa úrovni organizácie pretekov radi strelci vracali.

 

Peter Mlynarčík

STRELCI STRELCOM

 

Verziu článku aj s fotografiami si môžete prečítať v sekcii na stiahnutie alebo tu.


Galéria:



Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR