Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Je možné strieľať jednou vzduchovou pištoľou od „narodenia“ až do penzie?

Je možné strieľať jednou vzduchovou pištoľou od „narodenia“ až do penzie?

5.12.2017 Naspäť »
V kluboch, kde majú strelcov od malých detí až po skúsených veteránov, mávajú často problém, čo so zbraňami pre všetky vekové kategórie. Nemyslíme teraz na večným problém, že odkiaľ zohnať zbrane pre všetkých strelcov v klube, ale aké zbrane používať, aby bola prevádzka a údržba zbraní čo najlacnejšia a čo najjednoduchšia. Teda ako celý život strieľať tou istou zbraňou a nemusieť si neustále zvykať na nové zbrane, ak je potrebné na zbrani niečo zmeniť. Možno si hovoríte, čo to je za blbosť, strieľať jednou pištoľou celý život, veď malé 10-12 dieťa predsa potrebuje inú pištoľ, ako junior alebo dospelák, že to sa predsa nedá. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa to dá.

Je možné strieľať  jednou vzduchovou pištoľou od „narodenia“ až do penzie?

 

      V kluboch, kde majú strelcov od malých detí až po skúsených veteránov, mávajú často problém, čo so zbraňami pre všetky vekové kategórie.

     Nemyslíme teraz na večným problém, že odkiaľ zohnať  zbrane pre všetkých strelcov v klube, ale aké zbrane používať, aby bola prevádzka a údržba zbraní čo najlacnejšia a čo najjednoduchšia.

      Teda ako celý život strieľať tou istou zbraňou a nemusieť si neustále zvykať na nové zbrane, ak je potrebné na zbrani niečo zmeniť.

      Možno si hovoríte, čo to je za blbosť, strieľať jednou pištoľou celý život, veď malé 10-12 dieťa predsa potrebuje inú pištoľ, ako junior alebo dospelák, že to sa predsa nedá.

 

Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa to dá.

 

      Viete aká  by mala byť vzduchovú pištoľ, pre začínajúce dieťa, vo veku 10-12 rokov? Také deti sú obvykle ešte fyzicky dosť slabé, takže pre nich strieľať dospeláckou pištoľou je riadna drina, taká pištoľ je pre nich veľmi ťažká a udržať mieridlá na dlhej hlavni, no čo si budeme hovoriť, makačka. Určite by potrebovali vzduchovú pištoľ primeranú ich veku.

 

Aká je realita na Slovensku?

 

      V kluboch zvyčajne bývajú pre deti k dispozícii staré TAU 6 alebo TAU 7, alebo v „bohatších“ kluboch nejaká Junior verzia (rozumej skrátená a ľahšia) niektorej zo známych značiek. Berme však fakt, že obvykle je to TAU-ka a nie lepšia. Fajn, nádejnému strelcovi sa nejako upraví pažba na maličkú ručičku, nebodaj ešte aj ľavú a začneme strieľať.

       Ak mládež nejako vydrží a nezdrhne, po čase sa buď začne obzerať šak že iní majú „normálne“ pištole a ja „len“ TAU-ku, alebo sú naozaj talentovaní a zistia, že TAU-ka im už nestačí.

      Zosilneli, udržia aj ťažšiu pištoľ, prídu na to, že dlhšia hlaveň a dlhšia priamka mieridiel sú fajn a umožňujú dosahovať vyššie výsledky. Takže sa začne v klube riešiť, ako nádejnému šampiónovi poskytnúť lepšiu zbraň (niežeby bola TAU-ka zlá, ale...).

      Náhodou sa práve nejaká lepšia zbraň uvoľnila a tak sa nádejnému šampiónovi  začína znovu anabáza (úprava pažby, zvykať si na ovládanie zbrane, na nastavovanie spúšte, na nové mieridlá, zmena ťažiska zbrane ...) a to na pištoli aká je k dispozícií (možno len dospelácka, pre mladšieho dorastenca ešte možno veľká, ťažká).

      Alebo sa niekde zohnali peniaze na ďalšiu pištoľ do klubu a tak sa vyberie niečo lepšie, čo môže nádejnému šampiónovi  dobre pasovať, napr. už tá spomínaná JUNIOR verzia. Ale aj s tou lepšou zbraňou začína tá istá anabáza (úprava pažby, zvykať si na ovládanie zbrane, na nastavovanie spúšte, na nové mieridlá, zmena ťažiska zbrane ...). 

      Po ďalších rokoch  sa už nádejný šampión dostane do juniorskej kategórie, plný sily a optimizmu začne okukávať dospelácku verziu pištole, lebo veď JUNIOR verzia pištole už je trošku brzdou, s dospeláckou verziou by mohol dokázať strieľať vyššie výsledky.

      Takže znovu ten istý proces, práve sa nejaká lepšia dospelácka zbraň uvoľnila a tak sa nádejnému šampiónovi  začína znovu tá istá anabáza (úprava pažby, zvykať si na ovládanie zbrane, na nastavovanie spúšte, na nové mieridlá, zmena ťažiska zbrane ...) a to na pištoli aká je k dispozícií, vôbec nemusí byť tej istej značky a konštrukcie ako mal JUNIOR verziu.

        Ale veď nič to, nádejný šampión si nejako poradí, niekto v klube mu už po tretíkrát upraví pažbu (pretože pažba, ktorú mal doteraz na JUNIOR verzii je síce veľkostne dobrá a už aj dobre odladená, ale pri zmene značky proste na novú pištoľ nepasuje), nastaví spúšť, závažia....

      Tak sa nám vytrvalý nádejný šampión a s ním niekto v klube za cca 10 rokov prehrýzol najmenej dvoma-troma veľkými zmenami zbrane (úprava pažby, zvykať si na ovládanie zbrane, na nastavovanie spúšte, na nové mieridlá, zmena ťažiska zbrane – závažia ...).

 

Je to aj u Vás v klube podobné? Asi áno. Čo však s tým?

 

       No ideálne vymeniť v klube zbrane tak, aby mohli slúžiť pre všetky vekové kategórie. Ale to nie je prakticky možné, na to nikdy nebudeme mať dosť peňazí. Aj zmena zákona o športe priniesla aj zmenu vo financovaní športu a to tak, že „prinútila“ zväzy dať časť peňazí od štátu priamo klubom, kde pracujú s mládežou. A tie peniaze môžu pokryť náklady na mládež a „svoje“ peniaze, ktoré predtým kluby na tú mládež dávali, môžu použiť napr. na nákup nových zbraní.

      Ak sa táto filozofia „priamych“ peňazí klubom na mládež nezmení (čo sa žiaľ asi skoro zmení, veď prečo by mali mať kluby svoje peniaze?),  mohlo by to podnietiť prácu s mládežou, čo prinesie aj dopyt po nových zbraniach a vtedy je dobré, ak sa nové zbrane obstarávajú s nejakou víziou už priamo v klube, nehovoriac o zväzových  nákupoch zbraní.

 

Doteraz sme popisovali realitu, ako to funguje a spolu sme konštatovali, že  v kluboch, ale aj na zväze nemáme zatiaľ víziu ako nakupovať zbrane tak, aby sme neplytvali a zároveň zabezpečili všetko potrebné.

 

Ale čo by malo byť tou budúcnosťou, tou víziou v obstarávaní zbraní?

 

      Vyššie sme si povedali, že strelec od svojho streleckého počiatku po dospelácku kategóriu prejde pravdepodobne 3x zmenou vzduchovej pištole.

      Čo myslíte, ak by sme strelcovi odbúrali túto potrebu vynútených zmien (berieme do úvahy len meniace sa fyzické proporcie strelca a z toho zodpovedajúcu potrebu po zmene zbrane, neberieme do úvahy zmeny preferencií, t.j. že subjektívny pocit núti strelca vymeniť inak perfektne fungujúcu, vyhovujúcu zbraň za inú zbraň, na základe reklamy, odporúčaní známych a podobných marketingových alebo osobných podnetov), aby nemusel 3x meniť zbraň, 3x si zvykať na nové ovládanie, 3x nové mierenie, mať 3x iné pocity zo streľby, mal by z toho úžitok?

      Myslíte si, žeby bolo prínosom pre strelca, aby mohol „celý“ strelecký život strieľať jednou a tou istou zbraňou, na ktorú je zvyknutý, má už odpozorované všetky jej muchy (a pištoľ jeho muchy), tou istou pažbou, tou istou spúšťou, tými istými mieridlami?

 

Pýtate sa, či je to možné? Hovoríte si asi, že by to musela byť tá istá pištoľ na všetky tri použitia, pre deti, pre dorastencov alebo juniorov a pre dospelých?

 

Ako to môže fungovať?

 

      Začnime tým najmenším strelcom. Dáme mu zbraň, upravíme pažbu, naučíme ho s ňou strieľať, ovládať ju, nastavovať. Aká by to mala byť zbraň?

      Ak si môže vybrať, zbraň bude určite menšia a ľahšia (aby ju dokázal udržať v jednej ruke), bude mať kratšiu priamku mieridiel (aby sa mu ľahšie mierilo s hýbajúcou zbraňou) a musí mať mnohostranne nastaviteľný jazýček spúšte, aby sa dal prispôsobiť krátkym prštekom. A ideálne bombičku (kartušu) na stlačený vzduch, ktorá zabezpečí dostatok výstrelov na jedno naplnenie, aby ju nemusel meniť počas preteku.

      O pár mesiacov – rokov, mladý strelec vyrastie, zosilnie a potrebuje väčšiu, ťažšiu zbraň, s dlhšou priamkou mieridiel, aby dokázal využiť svoje zlepšené strelecké zručnosti. Ideálne pre neho by asi bolo, ak by mu ostala pôvodná pažba, pôvodná spúšť, pôvodne mieridlá, nemyslíte?

 

Hmmmm, ale ako to dosiahnuť, keď pôvodná pištoľ už nevyhovuje a treba ju vymeniť?

 

Čo tak vymeniť len nevyhovujúce časti pôvodnej zbrane?  

 

      Chceme dlhšiu priamku mieridiel, ale zároveň chceme zachovať tie isté mieridlá? Fajn, vymeňme teda hlaveň za dlhšiu, keď doterajšia je už krátka, ale doterajšie mieridla nechajme.

      Chceme zbraň ťažšiu? Tak na vymenenú hlaveň dajme nejaké závažia. Buď dajme na hlaveň farebný hliníkový kryt, ktorý plní estetickú funkciu, ale zároveň poskytne väčšiu hmotnosť a priestor na upevnenie závaží, alebo len umiestnime na hlaveň závažie, bez nutnosti investovať do krytu hlavne.

      Chceme zachovať pôvodnú pažbu? Pôvodný chod a odpor spúšte? Stačí nám 150 rán na jednu bombu/kartušu? Ak áno, tak ich nemeňme, nechajme pôvodné.

 

Teraz si to spolu zhrňme.

 

      Stará zbraň už nevyhovuje. Normálne by sme to urobili tak, že by sme si zohnali inú zbraň, na ktorú by sme si ale museli zvykať. Nehovoriac o peniazoch na novú zbraň, kde ich zohnať, keď nová kvalitná pištoľ stojí hodne cez tisíc eur.

 

Ale musíme to urobiť? Nebolo by nám lepšie, ak by sme si nechal pôvodnú zbraň, len na nej vymenili dlhšiu hlaveň a pridali na hlaveň závažie?

 

Čo Vy na také riešenie?

 

      Nemuseli by sme kupovať novú zbraň (len dlhšiu hlaveň a závažie), ušetrili by sme hodne peňazí a hlavne by sme si ušetrili stres zo zmeny zbrane.

      Páčilo by sa Vám to, že ušetríte peniaze a nemusíte sa učiť na novú pištoľ?  Páčilo by sa Vám, že nepotrebujete náhradné diely na viacero modelov zbraní, ale stačia Vám rovnaké náhradné diely na všetky zbrane?

 

Pýtate sa či existuje také technické riešenie?

 

      V ďalekom Taliansku prišli na to, že ak vymyslia zbrane, ktoré sú univerzálne, čiže používajú rovnaké súčiastky, majú vzájomne zameniteľné diely (ako hlaveň, pažba, vzduchová bomba a pod.), tak vyriešia problém pre seba, ako čo najefektívnejšie zabezpečiť servis, ako aj pre strelcov.

       Uznáte, že pre servis je oveľa jednoduchšie, keď im stačí nosiť len jeden druh náhradných dielov, použiteľný na všetky ich zbrane,  namiesto množstva rôznych náhradných dielov, na každý model iné. Ušetria na skladovaní, preprave, výrobe...

      Nemajú potrebu vyrábať veľa rôznych dielov, môžu využiť výhody výroby veľkých množstiev rovnakých dielov, namiesto nutnosti prestavovať stroje na kusovú výrobu.

      Takže vo vlastnom záujme vymysleli zbrane, ktoré spĺňajú podmienky, ktoré by sme radi na zbrane kládli, t.j. aby sa zbraň prispôsobila naším potrebám a nie aby sme sa my prispôsobovali zbrani a museli si pri každej nutnej zmene kupovať novú zbraň.

Firma Pardini Armi Srl. vyrába takéto univerzálne zbrane. Konkrétne u vzduchových pištolí je základom model K10.

kid-pazbicka-obojspardinitranna.jpgAk sa na model K10 dá kratšia, ľahšia hlaveň, zároveň kratšia, ľahšia bomba/kartuša, ktorá ale zabezpečí 150 rán (vďaka tlakovej komore vo vnútri zbrane s pracovným tlakom 65 barov dokáže využiť kapacitu kartuše od 70 do 250 barov bez zmeny rýchlosti strely), prípadne menšia obojstranná pažba pre začínajúcich strelcov, ľavákov a pravákov, dostaneme sa na hmotnosť zbrane 700 gramov, s dĺžkou hlavne 200 milimetrov a celkovou dĺžkou 350 mmverzii Kid, určenú pre deti, alebo streleckých začiatočníkov.

pardinik10.jpgTen istý model Kid zmenou hlavne, na ktorú už môžeme pridať aj kompenzátor,  natiahnutím celkovej dĺžky na 375 mm a zvýšením hmotnosť na 900 gramov, môžeme zmeniť na JUNIOR verziu. Priamku mieridiel môžeme regulovať v rozpätí od 310 do 340 milimetrov.

 

A nakoniec výmenou hlavne s dĺžkou 240 milimetrov, hmotnosťou 990 gramov a natiahnutím celkovej dĺžky na 415 milimetrov  sa z tej istej pištole dostaneme od detskej verzie Kid, cez JUNIOR verziu až na dospelácku verziu. Priamku mieridiel môžeme nastavovať v rozpätí od 340 do 375 milimetrov.

 

A pritom je to stále tá istá pištoľ, ktorou môžete strieľať od dieťaťa až po veterána.

 

1-pardini-k12-new.jpgPre náročných strelcov, ktorým je na dosahovanie výsledkov svetovej úrovne potrebné aj čosi navyše, prináša PARDINI model K12. Samozrejme aj tento model je modulovateľný,

teoreticky až na verziu Kid, ale hlavnú výhodu tejto konštrukcie, t.j. absorbér spätného rázu výstrelu, dokážu reálne využiť len tí najlepší strelci, s najvyššou výkonnosťou.

 

     Je rovnako presná ako K10, má všetko to isté ako K10, s výnimkou oceľového valčeka, ktorý svojím protipohybom k výstrelu absorbuje ten minimálny spätný ráz, ktorý pri streľbe zo vzduchovej vzniká.

      Oproti K10 môže mať dlhšiu priamku mieridiel o 10 milimetrov, až 385 milimetrov. Verzia K12 je však drahšia oproti K10.

       Páčilo by sa Vám mať v klube takto vzájomne kombinovateľné zbrane? Ktoré by ste si mohli ľubovoľne posúvať medzi sebou?

      Výmena hlavne a mieridiel zaberie maximálne 5 minút času, celá výmena je otázkou niekoľkých „červíkov“ a tak tou istou jednou zbraňou môžu strieľať vo viacerých smenách strelci viacerých výkonnostných úrovní, ak by to bolo potrebné.

       Ak v klube skončí niektorý so strelcov s aktívnou činnosťou, tú istú zbraň je možné použiť ktorýmkoľvek strelcom, či už začiatočníkom, alebo majstrom sveta, pretože zbraň sa prispôsobí strelcovi, nie strelec sa musí prispôsobiť zbrani, ako je tomu doteraz.

 

        Čo Vy na to?

 

       Porozmýšlate ako ďalej vo Vašom v klube so vzduchovými zbraňami?

 

Ak potrebujete poradiť, vyskúšať jednotlivé zbrane, skonzultovať , nájsť optimálnu cenu, tak spoločnosť PARDINI Slovakia s.r.o. je Vám k dicpozícií.




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR