Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Niekoľko tipov ako na Pardini

Niekoľko tipov ako na Pardini

30.5.2018 Naspäť »
Ako každý mechanický predmet, aj malokalibrové pištole PARDINI môžu z nejakého dôvodu nefungovať správne, spravidla zanedbanou údržbou alebo servisom. Je dobre vedieť, čo robiť ak sa také niečo stane.

Ak si odmyslíme zlomenú časť zbrane, t.j. nevratne poškodenie časti zbrane, na malokalibrových pištoliach PARDINI sa môžeme teoreticky stretnúť s:
1) Zbraň sa nenabije, pretože sa skríži náboj v zásobníku
2) Zbraň sa nenabije, pretože sa nevyhodí vystrelená nábojnica
3) Zbraň nevystrelí, pretože zlyhal spúšťový mechanizmus.

 

Asi najbežnejšie na malokalibrových pištoliach všetkých značiek býva, že sa skríži náboj v zásobníku a tým sa zbraň nenabije.

 

Ak sa také niečo stane na používanom zásobníku malokalibrovej zbrane PARDINI, je vhodné skontrolovať:


- či nie je zásobník zvnútra špinavý, zanesený zbytkami oleja, pušného prachu a iných mechanických nečistôt, ktoré môžu brániť posuvu nábojov v zásobníku. Ak je zásobník zvnútra špinavý, je vhodné ho rozobrať a jednotlivé časti vyutierať do sucha.


- či nie je zlomená niekto z časti v zásobníku, napr. pružina, plastové časti zásobníka. Ak je niektorá časť zásobníka zlomená, alebo nalomená, treba ju vymeniť za novú.


- či nie sú vrchné časti zásobníka príliš roztvorené, čo býva najčastejšou príčinou vzpriečenia sa náboja v zásobníku. Keď sa pozriete zvrchu  na zásobník, zásobník má kovové boky, medzi ktoré sa vkladajú náboje. Náboj je kalibru 5,6 mm, preto je potrebné, aby boky zásobníka boli v hornej zadnej časti od seba vzdialené cca 5,0 mm, čo je dostatočná vzdialenosť, aby sa náboj v zásobníku udržal na ležato a záver ho mohol zasunúť do nábojovej komory. Ak sú boky zásobníka v jeho hornej (zadnej) časti od seba vzdialené výrazne viac ako 5,0 mm, napr. 5,5 mm, je to už príliš veľká vzdialenosť, aby zásobník spoľahlivo udržal náboj priemeru 5,6 mm pri pohybe a zatlačením záveru na náboj sa môže vzpriečiť náboj tak, že vyskočí zo zásobníka predčasne. Ak je vzdialenosť výrazne viac ako 5,0 mm, stačí boky zatlačiť kliešťami k sebe, aby sa priblížili znovu na 5,0 mm. Samozrejme, najjednoduchšie a najspoľahlivejšie je kúpiť nový zásobník.


Ďalšie, s čím sa občas môžete stretnúť, je že záver nevyhodí vystrelenú nábojnicu z pištole a tým pádom sa nemôže nabiť nový náboj zo zásobníka.


V takom prípade je takmer na 100% isté, že je opotrebovaný vyťahovač záveru alebo jeho pružina a je potrebné skontrolovať, či vyťahovač pracuje spoľahlivo.


Skontroluje sa to tak, že do záveru, ktorý sme vybrali zo zbrane, vložíme do vybrania pod vyťahovačom náboj alebo nábojnicu. Pokiaľ sme náboj vložili správne, drží vzpriamene a je pridržiavaný vyťahovačom.


Keď zatlačíme prstom, alebo nejakým predmetom na náboj na strane, kde je vyťahovač a náboj odtiaľ vyskočí (vypadne), je už zlý vyťahovač a je ho potrebné vymeniť.


Výmenu zvládne zdatnejší užívateľ aj sám, ale istejšie je to zveriť odbornému servisu. Po výmene vyťahovača a pružiny by sa mala táto porucha odstrániť, pretože k nej dochádzalo z dôvodu opotrebenia tvaru vyťahovača častým opakovaním a vyťahovač už nedokáže správne uchopiť dno nábojnice.


Môže sa stať, že zlyhá spúšťový mechanizmus a zbraň nevystrelí, alebo naopak vystrelí viac rán naraz. Vtedy je potrebné skontrolovať opotrebenie jednotlivých častí spúšťového mechanizmu a nastaviť ho.


Skontrolovať opotrebenie spúšťového mechanizmu sa dá vizuálne pohľadom na do seba zapadajúce ozuby, alebo rozobratím celého spúšťového mechanizmu.


Ak však zbraň nevystrelila nadmerné množstvo rán, rádovo desaťtisíce, príčinou poruchy bude skôr zmena nastavenia spúšťového mechanizmu, či už úmyselná užívateľom, alebo neúmyselná častými otrasmi zbrane pri výstrele.


Správne nastaviť spúšťový mechanizmus si dokáže aj skúsený užívateľ, ale pri nastavovaní je potrebné zložiť z pištole pažbu, aby  pri nastavovaní bolo vidieť ako do seba zapadajú ozuby spúšťového mechanizmu na ľavej strane pištole a ozuby bicieho kladiva, na pravej strane pištole. Nastaviť tieto ozuby je možné len skrutkou v zadnej časti pištole, ktorá je bežne schovaná pod pažbou a skrutkou, ktorou sa nastavuje prvý chod spúšte. Istejšie je zveriť nastavenie spúšte odbornému servisu, pretože je potrebné nastaviť vzájomne 2  až 4 nastavovacie skrutky súčasne a to nie je jednoduché pre strelca, ktorý to predtým nikdy nerobil.


Malokalibrová pištoľ PARDINI je skvelá zbraň, ale ako každá zbraň potrebuje pravidelnú údržbu (čistenie) a aspoň raz ročne odborný servis (ideálne pred začiatkom guľovej sezóny), aby fungovala spoľahlivo a aj spoľahlivé strelivo.


Dlhoročným testovaním sme overili, že pre zbrane PARDINI je v pomere cena/výkon veľmi vhodné strelivo RWS Pistol Match SR, ktoré za prijateľnú cenu ponúkame.

 

Celý članok aj s fotografiami si môžete stiahnúť pre vlastnú potrebu tu.
 


Galéria:



Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR