Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Walther alebo Pardini?

Walther alebo Pardini?

16.5.2018 Naspäť »
Viacerí ste sa už pýtali na porovnanie pardini a walther, takže nech sa páči osobné skúsenosti s oboma zbraňami

Už viackrát sme dostali otázku, čo by si mali strelci vybrať, PARDINI alebo WALTHER (GSP, SSP...). Ako predajcovia PARDINI samozrejme povieme, že vybrať by si mali PARDINI, ale ako strelci vieme, že každý má svoje preferencie.

 

Na úvod len poznámka, všetky pištole prémium značiek sú vynikajúce zbrane, všetky vedia streliť 600 bodov zo 600 možných. Každá má však iný design, iné vlastnosti a záleží len na strelcovi, ktorá zbraň mu lepšie vyhovuje a s ktorou vie dasahovať lepšie výsledky. Žiadna z ních nie je lepšia alebo horšia, len viac vyhovujúca jednotlivcovi alebo menej vyhovujúca. Účelom tohto porovnania je len pomôcť záujemcom o kúpu novej pištole, aby sa vedel lepšie zorientovať. Zbrane Walther sú kvalitné, presné, spoľahlivé, ale sú iné ako zbrane PARDINI.

 

Takže ak by Vám pomohlo v rozhodovaní, nech sa páči vlastné dlhoročné skúsenosti s používaním oboch pištolí. Od roku 1992 do 2004 som používal pištoľ Walther OSP, po zmene pravidiel disciplíny rýchlopalná pištoľ od 1. 1. 2005 Walther GSP.

 

Verzie OSP a GSP sa líšia minimálne, najpodstatnejší rozdiel je rôznywlther-gsp-expert22.jpg

spúšťový mechanizmus, inak je takmer všetko ostatné rovnaké. Budeme ďalej hovoriť len o verzii GSP .22 LR.

 

Po roku 2004, keď sa zmenili pravidlá a rýchlopaľná pištoľ sa zmenila na kaliber .22 LR s jedným kg odporu na spúšti, som najprv upgradol model OSP na GSP, strielal som ním do  jari 2007, ale neosvedčilo sa mi to.

Čo boli plusy a minusy Walthra OSP?

Plus som zaznamenal a to výbornú spúšt (z modelu GSP Expert), ktorá sa plne vyrovná spúšti na PARDINI. Celý spúšťový mechamizmus sa dá jednoducho demontovať z pištole, vyčistiť, nastaviť a pod., to u Pardini nie je možné, tam je spúšťový mechanizmus pevne zabudovaný a vybrať a správne opätovne zostaviť ho vie spravidla len vyškolený servisman. Ale otázka znie, načo je komu siahať do spúšťového mechanizmu, ak si dáva pištoľ pravidelne servisovať? Pardini Slovakia taký servis ponúka priamo na Slovensku.

 

Ďalšie plus je možno to, že na rozdiel od Pardini sa pri zmene kalibra u Walthra mení celá vrchna časť pištole, vrátane mieridiel, takže odpadá nutnosť precvakávať pri zmene kalibru. Ale to je len otázka zapamätať si, koľko je potrebné cvakať.

Výhodou je aj menšia náročnosť na strelivo, Walther GSP dokáže využiť prakticky akékoľvek strelivo, za podmienky, že pištoľ dostáva potrebnú starostlivosť.

 

Mínusov som zaznamenal viac.

 

Prvé minus je krátka pažba, opierka končí takmer v polovici dlane (nejde predlžiť kvôli rozmerovým pravidlám). Keďže s takou krátkou pažbou sa rýchlopalka reálne nedá strieľať na svetovej úrovni, riešil som to skrátením hlavne (originál má 115 mm oproti 120 mm u PARDINI) a predĺžením pažby. Táto úprava však mala vplyv na rozptyl a úsťovú rýchlosť (u rýchlopalnej pištoli je predpísaná najnižšia priemerná úsťová rýchlosť 250 m/sek a hmotnosť strely minimálne 40 grainov).

 

Druhé mínus je tvar a uloženie mieridiel. Walter na všetkých svojich modeloch (s výnimkou najnovšieho SSP)  vychádza z tej istej konštrukcie mieridiel, ktorú používa už desiatky rokov. Mieridla sú malé, nemajú nastaviteľnú šírku štrbiny cieľnika (dá sa to len výmenou plátku cieľnika). Mieridlá sú umiestnené vysoko (oproti PARDINI) nad osou výstrelu, čím je zbraň náchylnejšia na chyby mierenia, proste pohyb zbrane sa viac prejaví na výslednom výstrele.

Tretie mínus je, že zbraň má podstatne väčší spätný ráz, čo v rýchlopalnej pištoli výrazne komplikuje život, najmä pri 4 sekundovej sérii, to isté aj v štandardnej pištoli v 10 sekundovej sérii.

Čiže keď to zhrniem, oproti PARDINI má Walther GSP nevýhody v krátkej pažbe, kratšej hlavni, nevhodne uložených mieridlách a tým pádom možnosť váčších chýb pri mierení a čo je podstatné, aj pri zrovnávaní mieridiel po rýchlom nahodení na terč. Nevýhodou je aj väčší odskok po výstrele.

Model SSP je nevhodný na rýchlopaľbu, aj keď má geniálne jednoduchú spúšť (ale podľa dostupných informácii sa relatívne často láme uderník, ktorý je prakticky súčasťou spúšte). Je ľahký, vysoký, aj keď má mieridla položené nižšie ako GSP, určite na rýchlopalku alebo štandardnú pištoľ nie veľmi vhodný, pretože má pomerne veľký odskok po výstrele. Osobne som ho testoval, ale nestrieľal dlhodobo. Výrobca uvažoval o výrobe rýchlopalnej verzie, ale dodnes rýchlopalná verzia neexistuje. Môže byť vhodný na športovú pištoľ ale nie na štandardnú pištoľ

 

Pištoľ PARDINI je plne využiteľná na 4 disciplíny, športová pištoľ, štandardná pištoľ, rýchlopalná pištoľ a velkokalibrová pištoľ. Vo všetkých 4 disciplínach je svetovou špičkou. Najlepší svetoví strelci a strelkyne nemajú problém strieľať touto pištoľov položky 99 až 100 aj na mierenú streľbu, u streľby na figúru su položky 100 úplne bežné.


Oproti WaltroviPARDINI stabilnejší tvar, mieridlá uložené tesne nad rukou, čo eliminuje väčšinu chýb pri mierení. Pažba je dlhšia ako u Walthra, takže sa môže rukou správne uchopiťV púzdre hlavne sú uložené valčeky na pružinách (rôzna hmotnosť pre modely SP a SP RF), ktoré slúžia ako závažie, ale aj na kompenzáciu spätného rázu a vibrácií hlavne po výstrele).

Tvar púzdra hlavne umožňuje jednoduché pridanie závaží, ak niekto chce a zvládne ťažšiu pištoľ a tým menší spätný ráz.


Mieridlá sú nastaviteľné, vrátane variabilnej šírky štrbiny cieľnika (muška na SP je o 1 mm nižšia ako na model SP RF).

 

Pardini sa chová veľmi kultivovane pred aj po výstrele. Pri správnej pažbe a úchope, spätný ráz smeruje do ramena a minimálne dvíha hlaveň pištole po výstrele. 

Ja osobne už roky používam strelivo RWS C25, ktoré je v prijateľnej cene, je presné a hlavne spoľahlivo funguje z PARDINI. C25 sa už pod týmto označením nevyrába, nahradili ho RWS Pistol Match SR, ale podľa vyjadrenia kompetentného, je to len marketingový ťah a strelivo je v krabičke presne to isté.

 

Po dvoch rokoch trápenia sa s Walthrom GSP som ho vymenil za rýchlopalnú Pardini (s elektronickou spúšťou) a moje výsledky išli okamžite hore, možete si to pozrieť v historických rekordoch SSZ, kde vidno, že po výmene zbrane v roku 2007 išli moje výsledky raketovo hore, o desať a viac bodov a to len výmenou zbrane.

 

Zbrane PARDINI majú veľmi kvalitné hlavne, ktoré v kombinácii s vhodným, presným strelivom RWS Pistol Match SR dokážu mať minimálny rozptyl, napr. len 15 mm.

 

Možno Vám tieto praktické postrehy pomôžu sa rozhodovať vo výbere medzi Pardini a Walthrom. Ideálne pre Vás je si obe zbrane vyskúšať, porovnať pocity a až potom sa rozhodnúť. Je len na Vás, ktorej zbrani dáte prednosť, obe sú perfektné.

 

PARDINI Slovakia Vám vie poskytnúť zbraň na otestovanie a zodpovedať na všetko čo Vás zaujíma.

 

Zbrane PARDINI sú momentálne najúspešnejšie malokalibrové pištole na svete, na všetkých svetových podujatiach v disciplínach rýchlopalná pištoľ a športová pištol za posledných pár rokov nebol iný medajlista, ako strelec (strelkyňa) strieľajúci pištolou PARDINI. Naopak, pištoľ Walther je v malokalibrových pretekoch už len raritou.
 

 

 

 

 

 

 




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR