Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Aj Váš štvú rany 9,9? Dá sa tomu pomocť?

Aj Váš štvú rany 9,9? Dá sa tomu pomocť?

11.5.2018 Naspäť »
Má rozptyl pištole a streliva vplyv na konečný výsledok streľby?

SSZ očakáva od pištoliarov, ktorí by chceli byť reprezentantmi, plnenie repre limitov, buď úrovne B, ktorý odpovedá umiestneniu na 20. mieste na významných svetových podujatiach, alebo na úrovní A, ktorý odpovedá umiestneniu vo finále na významných svetových podujatiach

 

Myslíte si, že s menej kvalitným strelivom dokážu pištoliari dosiahnúť výsledky na úrovni A repre limitu? 

 

Určite viete, že každá zbraň má určitý rozptyl, že prakticky žiadna (aspon malokalibrová nie) nestrieľa všetky náboje do tej istej diery, ale že tie náboje sa ukladajú vedľa seba. 

 

Ale možno viete, možno neviete, že rôzne série nábojov z tej istej hlavne alebo rôzne hlavne s tou istou sériou nábojov majú rozličný rozptyl. Boli sme si to teraz otestovať priamo vo fabrike a na výsledky sa môžete pozrieť vo fotogalérii.

 

PARDINI Slovakia testovalo súťažné náboje značky RWS, typ RWS Pistol Match SR, kvalitné, spoľahlivé, presné, určené najmä na rýchlopalnú pištoľ (to znamená, že majú nižšiu úsťovú rýchlosť, aby bol odskok hlavne po výstrele čo najmenší, ale zároveň boli spoľahlivé, mali úsťovú rýchlosť a hmotnosť strely splňajúce pravidlá ISSF). 

 

PARDINI Slovakia testovalo 7 sérií týchto nábojov, s troma hlavňami PARDINI SP RF dĺžky 120 mm, z ktorých každá bola iná (vyrobená v inom čase, vystrieľaných iné množstvo nábojov). Strelivo bolo z radu výrobcu Profesional line, čiže koncová cena na Slovensku podľa oficiálneho dovozcu na Slovensko 7,5 eur/krabička.

 

U RWS existuje ešte kvalitnejšie strelivo rady Premuim line, ale cena za krabičku týchto Premium line streliva presahuje 10 eur/krabičku, takže ako súťažné a zároveń tréningové strelivo nepripadá do úvahy prakticky pre žiadneho pištoliara na Slovensku.

 

Podľa obrázkov vo fotogalérii si môžete overiť, že je to veľmi kvalitné strelivo, rozptyl z 10 rán je spravidla v rozpätí 20-30 mm, čo je na pištoľové  disciplíny na 25 metrov vcelku vyhovujúca kvalita.  Našli sa série streliva a tej istej hlavne, kde bol rozptyl len 15 mm ale aj 40 mm.

49rk6-ah-pravitko-upravene.jpg48qm6-ah-pravitko-upravene.jpg49rk6-nh-upravene.jpg

 

A tu sme pri podstate nášho článku.

 

Takmer nikdy nestrieľame úplne presne, t.j. do stredu terča, ale takmer zakaždým urobíme určitú chybičku pri mierení a spúšťaní, tak sa zásahy po terči posúvajú smerom od stredu k okraju terča. Ale všetci by sme chceli dosiahnuť stav, že ak strelime do desiatky, aby to bola ešte desiatka a nie 9,9, mám pravdu? Prečo teda mávame 9,9 (8,9 ...) pomerne často (na náš vkus)?

 

Vaša hlaveň aj konkrétna séria nábojov majú svoj rozptyl, ktorý posúva zásah náboja na terči. Prakticky nikdy nie je zásah na terč presne tak, kde sme ho vystrelili.

 

Zoberme si teraz sériu nábojov a hlaveň, ktorých rozptyl je 15 mmterc-nastrel-simulacia.jpg

Ak zoberieme kaliber 5,6 mm, znamená to, že ak "strelíme" presne na čiaru desiatky, vďaka tomu rozptylu môže byť skutočný zásah tesne vedľa desiatkovej čiary (7,5 - 15 mm do každej strany), u "figurového" terča, teda 9,4 až 10,3. Ak s takým rozptylom "strelíme" presne na čiaru "centrovej desiatky", tak ten rozptyl nám zaručí, že určite strelíme desiatku, najhoršie 10,2.

 

Zoberme si teraz sériu nábojov a hlaveň, ktorých rozptyl je 40 mm.terc-nastrel40-simulacia.jpg

Ak zoberieme kaliber 5,6 mm, znamená to, že ak "strelíme" presne na čiaru desiatky, vďaka tomu rozptylu môže byť skutočný zásah dosť ďaleko od desiatkovej čiary (20 mm až 40 mm do každej strany), u "figurového" terča teda 9,1 až 10,6. Ak s takým rozptylom "strelíme" presne na čiaru "centrovej desiatky", tak ten rozptyl 40 mm nám ešte nezaručí, že určite strelíme desiatku, pretože rozptyl 40 mm do strany môže znamenať, že zásah na terči bude 9,8.

 

Ak by sme porovnavali zásahy na "mierenkovom terči" na 25 metrov, nie na figurovom terči, tak tie čísla sú ešte zásadne iné.  "Figúrový" terč má vzdialenosť medzi jednotlivými bodovými kruhmi 40 mm, tzn. že aj ten najhorší 40 mm roztyl nám nezhorší výsledok o viac ako 1 bod. Ale "mierenkový terč má vzdialenosť medzi jednotlivými bodovými kruhmi 25 mm, tzn. že tam môže rozptyl zhoršiť výsledok až o 2 body.

 

Samozrejme, môže sa stať, že niekedy rozpyl hrá s nami, že "strelime" do deviatky, ale posun zásahu bude znamenať, že zasiahneme desiatku, to je skutočne pravda, pretože roztyl obvykle znamená, že náboje dopadajú do všetkých štyroch strán od pomysleného stredu rozptylu.

 

Ako teda môžeme zhrnúť výsledky nášho testovania?

 

"Výpočítali" sme si, že ak by sme všetkých 60 rán "vystrelili" do čiary centrovej desiatky u figúrového terča, pri rozptyle 15 mm by sme mali istotu, že náš výsledok bude 60 desiatok. Ale už pri rozptyle 40 mm už nemáme istotu všetkých desiatok, určite by tam bolo aj niekoľko rán 9,8 alebo 9,9. U "mierenkového" terča by to bolo podobne, pri rozptyle 15 mm by ešte bola istota, že všetky rany budú aspoň 10,1 až 10,2, ale už pri 40 mm rozptyle by to už mohli byť nejaké rany 9,1 až 9,2.

 

Priemerný roztyl všetkých testovaných nábojov RWS Pistol Match SR a hlavní bol približne 25 mm, tento rozptyl by nezaručil u "mierenky", že všetky rany vystrelené do čiary centrovej desiatky budu mať hodnotu aspoň 10,0 a ak by to bolo na čiaru desiatky, tak by to mohli byť kľudne rany aj na hranici 9,0.

 

Vyššie sme si teda ukázali, že aj keď vždy vystrelíme do čiary centrovej desiatky (čo je samozrejme v praxi nereálne), pri rozptyle 40 mm už nemáme zaručené, že každá rana na terči bude desiatka. Takže ak máme strelivo s takým (alebo aj horším) rozptylom, skutočne my môžeme urobiť tú najlepšiu robotu (lebo veď výstrel do čiary centrovej desiatky dobrá robota určite je) a neurobiť žiadnu chybu, ale zásah na terči môže byť tých 9,9, ktoré nás rozčuľujú. 

 

Stáva sa Vám občas, že strelíte ranu 9,9 ale ste presvedčení, že to mala byť krásna desiatka? Viete, aký rozptyl má vaša malokalibrová hlaveň a strelivo ktoré používate? Ak neviete, možno máte pomerne veľký rozptyl a tie 9,9 nemusia byť vaša chyba, ale chyba rozptylu. Používate strelivo najvyššej kvality (a ceny) len len tréningové strelivo (lacnejšie)?

 

Na záver.

 

Týmto článkom sme nechceli povedať, že používaním najlepšieho, najpresnejšieho streliva budete strieľať samé desiatky, ešte vždy platí, že strelec mieri a zbraň strieľa a keď strelíte do "bieleho" ani najlepšia zbraň a strelivo Vám z toho desiatku neurobí.

 

Ale u strelcov najvyššej výkonnostnej úrovne, reprezentantov alebo kandidátov na reprezentáciu, môže používanie streliva s menším rozptylom znamenať, že ich výsledky budú o niekoľko bodov lepšie, čo môže znamenať, že doženú tých pár chýbajúcich bodov do splnenia repre limitov, ale sa na reprezentačných podujatiach posunú vyššie, keďže tam je jeden bod zvyčajne posun o 5-10 miest vo výsledkovej listine.

 

Má zmysel si vyberať náboje na svoju vlastnú hlaveň? Má zmysel investovať peniaze do výberu streliva presne na Vašu hlaveň?

 

Keďže to zatiaľ žiaden predajca na Slovensku neposkytuje, treba sa za testovaním vybrať do Nemecka, kde majú svoje testovacie strelnice RWS, LAPUA, ELEY. 

 

Nastreľovanie funguje tak, že je potrebné si dohodnúť termín testovania na testovacej strelnici (obvykle niekoľko mesiacov až rok vopred, pretože testovacie strelnice sa v podstate nezastavia celý rok, aký je záujem o testovanie).

 

Keď máte dohodnuté testovanie, je potrebné vycestovať do Nemecka, čo sú náklady 150-200 eur. Obvykle sa začína testovať hneď ráno, takže k nákladom na cestu môže pribudnúť aj cena ubytovania, v Nemecku 60-100 eur za izbu v lacnejšom variante.

 

V RWS si za testovanie nepýtajú žiaden poplatok, ale napr. u ELEY áno, čo môže znamenať ďalšie náklady.

 

Takže testovať v zahraničí  sa naozaj oplatí u tých strelcov, u ktorých zvýšenie o pár bodov môže znamenať lepšie výsledky, prípadne zisk QP na olympijské hry, kde niekoľko sto eur pri celkových nákladoch na strelca nehrá podstatnú úlohu.

 

Je to prijateľné aj ak sa ide testovať pre viacerých strelcov naraz a náklady sa rozpočítajú na každú hlaveň.

 

PARDINI Slovakia testovalo 3 hlavne pištolí PARDINI a cestovné náklady na testovanie vyšli približne na 150 eur, takže na jednu hlaveň 50 eur. Ak by 3 hlavne predstavovali 3 strelcov, tak na jedného vychádza 50 eur, čo už  nie je až také tragické.

 

Myslíme si, že výber kvalitného a presného malokalibrového streliva má zmysel pre každého pištoliara, ktorý má ambíce sa stať reprezentantom alebo byť aspoň medialistom na Majstrovstvách Slovenska, pretože tých pár bodov, čo strelec získa kvalitným strelivom môže znamenať ten rozdiel, či sa to podarí alebo nie.

 

PARDINI Slovakia odprúča všetkým strelcom, ktorí strieľajú so zbraňami PARDINI používať strelivo RWS Pistol Match SR, pretože je dostatočne presné, funguje spoľahlivo a je ako súťažné strelivo ešte za prijateľnú cenu.   

 

 


Galéria:



Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR