Stránky obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.
Používaním stránok vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.

HOME  »  Blog  »  Strieľa celá rodina

Strieľa celá rodina

18.2.2020 Naspäť »
Pán Ing. Tomáš Šrámek plánuje zmapovať slovenské strelecké rodiny, s jeho zvolením prinášame prvú rodinu

                             

Keď spolu strieľa celá rodina

 

     Nie je to tak dávno a na našich súťažiach sme sa začali pravidelne stretávať s rodinou Hekšovcov. Sympatický pár sa začal športovej streľbe venovať iba prednedávnom. S veľkým zápalom a odhodlaním začali spoločne s pretekať. Dá sa povedať, že do strelectva priam „vhupli rovnými nohami“.

       Pani Ľubica sa venuje streľbe zo vzduchovej pušky, kde už dosiahla pozoruhodný nárast výkonnosti. Na druhej strane jej manžela Henricha  oslovila skôr vzduchová pištoľ.  Kým rodičia strieľajú dcéra Dominika rodičom fandí. Prekonal som ostych a milej rodine som položil zopár otázok.

 

Š: Ako nové tváre slovenského strelectva som si Vás prvýkrát všimol na pretekoch vo Vištuku.  Pre mnohých začínajúcich strelcov môže byť inšpiráciou nadšenie  akým sa zúčastňujete súťaží. Čo vás priviedlo k športovej streľbe?

 

H: Sme športovo založená rodina. Venujeme sa rôznym športovým aktivitám. Rozmýšľali sme o športe, ktorý by sa dal realizovať aj na súťažnej úrovni a technicky by sme ho vedeli zastrešiť.

 

Š: Vaša klubová príslušnosť prezrádza, že ste členmi „vlastného“ streleckého klubu. Moderné zbrane a vybavenie vypovedajú o tom, že ste investovali do streľby nemalé finančné prostriedky a vaše športové správanie dokazuje, že ste „čistí amatéri“ strieľajúci srdcom. Počas veľmi krátkej doby ste začali dosahovať krásne výsledky. Výkony pani Ľubice sú priam fenomenálne. Naposledy na mestskej lige v Jarovciach dosiahla na celé čísla 567 bodov. Mohli by ste prezradiť tajomstvo zrodu tak krásnych výsledkov? Koľko času venujete tréningu?

 

H: Na súťažiach sa snažíme pôsobiť skôr profesionálne, ale je samozrejmé, že tieto začiatky sú možno rozpačité, pretože sa postupne zoznamujeme so zaužívanými postupmi a pravidlami. Pred tým sme tento šport nevideli ani z rýchlika a tak  sa istotne vyskytujú  začiatočnícke chyby, ktoré postupne eliminujeme. Každý športovec musí mať aj tie najvyššie ciele  a robiť maximum preto, aby sa zlepšoval. To je princíp súťaženia. Vždy si vieme nájsť čas na trénovanie a snažíme sa to robiť efektívne. Tréning  máme v podstate prispôsobený tak, aby nám zapadal do rodinného života, ktorý ešte dopĺňajú ďalšie športové aktivity.

 

Š: Pán Henrich sa venuje okrem streľby aj silovému tréningu. Akým druhom športu sa ešte venujete?

 

H: Silový šport je už minulosťou. Stal som sa majstrom sveta i Európy. Som držiteľom dvoch svetových rekordov v tlaku na lavičke (bench press) vo svojej kategórii. Po ukončení tejto kapitoly sme spolu s mojou manželkou Ľubkou  začali trénovať vo fitku iba na rekreačnej úrovni, ale  keď sa nad tým zamýšľam tak to z hľadiska intenzity a nadvíhanej tonáže ani tak veľmi nevyzerá. Prináša nám to však radosť ako aj všetko čo robíme. Podmienkou, aby ste boli úspešní je, že treba robiť veci s radosťou a nadšením. Popri posilňovaní  sa venujeme aj pešej turistike po Malých Karpatoch. Za rok prejdeme aj zopár tisíc kilometrov.

 

Š: V našich podmienkach je veľká vzácnosť aby si celá rodina našla čas na spoločný tréning či spoločnú, niekedy aj viacdňovú streleckú súťaž. Na ligovom kole na bratislavskej SAV – ke ste prezradili, že vaša dcérka Dominika je aktívnou plavkyňou. Nerozmýšľa, že po skončení súťažnej kariéry začne so športovou streľbou?

 

H: Čo sa týka našej dcérky Dominiky je to len na jej rozhodnutí aký šport si vyberie po ukončení súťažného plávania. Necháme sa prekvapiť.

 

Š: Prezraďte prosím tajomstvo ako viete koordinovať športovú streľbu rodičov a dcérine závodné plávanie?

 

H: Snažíme sa hľadať cestu ako sa to dá a hlavne je to už asi automatické.

 

Š: Plánujete sa venovať aj iným druhom športovej streľby počas letnej sezóny?

 

H: Nebránime sa spoznávaniu aj ostatných druhov športovej streľby a necháme sa prekvapiť čo nás ešte osloví.

 

Š: Na záver by som sa vás ešte opýtal aké sú vaše ciele a plány do budúcnosti?

 

H: Prajeme si pokiaľ to len pôjde neustále sa zlepšovať. Všetko čo robíme, robíme s maximálnym nasadením a uvidíme čo nám budúcnosť prinesie.

 

Článok napísal pán Ing. Tomaš Šrámek. Ďakujeme pekne za zaájímavé inhormácie a Hekšovcom prajeme nech ich streľba baví a budú ju s nami robiť veľmi dlho a podobne úspešne ako v silovom športe.

 

Tešíme sa na ďalšie články od Ing. Tomáša Šrámeka a samozrejme privítame články aj od iných autorov. Všetci sa tešíme, keď si môžeme niečo zaujímavé prečítať, keď už web SSZ rezignoval na takéto niečo.

 

Peter Mlynarčík

strelci@strelcom.sk

 

diskutujte na www.strelcom.sk už aj bez registrácie




Stránky na ktoré sa chystáte vstúpiť obsahujú informácie určené len pre odbornú verejnosť v oblasti zbraní a streliva.

Vyhlasujem, že som držiteľom zbrojného preukazu alebo zbrojnej licencie.


ÁNONIE
NAHOR